Försäkringsbolagen kräver invaliditetsintyg 

29 juli 2021
patrick pettersson

Du hann inte ens blinka innan olyckan var ett faktum. Någon som definitivt inte blinkade var den mötande bilen. Den som oväntat och olagligt körde in i dig i full fart. Det här är dock ingen dödshistoria. Du kom undan med livet i behåll. Det är det viktigaste. Samtidigt kommer livet aldrig riktigt bli sig likt igen. Skadorna du ådrog dig var så pass allvarliga och permanenta att du inte kommer att kunna återgå till jobbet och arbeta normalt igen. 

Du är nu invalid. Invalidiserad. Skadad för livet. Någon som får gå hemma hela livet och hitta en ny sysselsättning när du inte kan arbeta som förr. Det kommer bli tomt. Någonting som också kommer bli tomt är plånboken. Eftersom du inte kan jobba kan du inte heller få någon lön. Är det verkligen rättvist? Är det så man ska bli behandlad efter att ha blivit skadad av någonting som inte ens var ditt fel?  

Inga pengar utan intyg 

Nej, givetvis inte. När du har blivit invalid och inte kan jobba själv för att tjäna pengar har du förstås rätt till ersättning. Om du tecknat en försäkring, vill säga. Förhoppningsvis var du inte oförsäkrad när olyckan skedde. För då kan det bli riktigt tufft. Men om du hade en försäkring så kommer du troligtvis få en proportionerlig summa pengar på ditt konto för den framtida inkomst du nu går miste om.  

Men bara på ett villkor. Det är att en läkare med ett särskilt dokument kan intyga att du har så pass omfattande skador som du säger. Invaliditetsintyg, kallas det. Det är detta intyg du lämnar till försäkringsbolaget som ett bevis på det argument du försöker framföra. Utan ett intyg kan du inte få någon ersättning. Här är en hemsida som förklarar hur det går till när just ett sådant intyg utfärdas: https://www.ortopederna.com/ 

Fler nyheter