Välj rätt material vid badrumsrenovering

03 april 2020
Cecilia Olsson
Välj rätt material vid badrumsrenovering

När man planerar att renovera ett badrum kan det vara en god idé att tänka igenom vilket material som passar ens behov och stil bäst, både när det kommer till golv och tak.

Golvet i ett badrum ska tåla mycket, men det sätter dessutom stor prägel på hur rummet upplevs så det bör vara en avvägning mellan behov, förutsättningar och smak. Klinker är ett mycket populärt och hållbart alternativ som kommer i otroligt många utföranden. Det är dessutom relativt lätt att hålla rent och fräscht. Man bör dock ha i åtanke att stora plattor kan ställa till det när man ska få rätt fall i golvet mot golvbrunnen. En våtrumsmatta är lätt att hålla ren eftersom man slipper fogar, den är dessutom billig. Dessvärre kan även intrycket man får i rummet vara billigt och det finns risk att mattan blir missfärgad med tiden. Microcement är ett tåligt material som dessutom kan appliceras ovanpå befintligt kakel och klinker. Det ger en modern och betongliknande yta. Nackdelen är att materialet kan få kalkfläckar av vatten med lågt pH-värde. Natursten på golvet ger en lättstädad och lyxig yta, det är dock dyrt. Plattorna kräver särskild ytbehandling, och känsliga stensorter som exempelvis marmor kan lätt missfärgas.

Väggarna i ett badrum slits inte på samma sätt som golvet och det viktigaste är att materialet klarar av fukt. Kakel är vanligt och kan varieras otroligt mycket i färg och form. Det är ett slitstarkt material och man kan utan problem hålla plattorna rena, däremot kan det lätt fastna kalk och smuts i fogarna. Kakel kommer i flera olika utföranden och prisklasser. Vinyltapet är ett billigare alternativ än kakel, men den kan bli missfärgad och känns lätt plastig. Väljer man natursten på väggarna i badrummet får man en exklusiv och gedigen känsla. Det finns dock risk att det blir kostsamt och det finns materialet kan missfärgas.

Det är alltid säkrast att anlita proffs när man ska renovera sitt badrum. Kakel Värmland är ett professionellt företag som har stor kunskap och lång erfarenhet av badrumsrenoveringar. Läs mer på https://www.xn--kakelivrmland-hfb.se/kakel-varmland.

Fler nyheter