Borra brunn och få bergvärme i Örebro

24 augusti 2021
jonas olsson

Det är en bra idé att borra en brunn. Det tyckte åtminstone Richard och Anna Morgan, föräldrar till Samara Morgan, i filmen “The Ring”. Brunnen var nämligen var Samara hamnade efter att ha drabbats av sin mammas vrede. Sju dagar senare dog hon i botten av brunnen. Det sista hon såg var en ring runt brunnslocket, från dagsljuset ovanför. 

Usch, vilken otäck inledning på den här texten. Den skulle egentligen bara handla om brunnsborrning i Örebro, och så började den så där. Det här får vi allt ta om. Folk borrar generellt inte brunnar för att dumpa barn man inte vill ha. Anledningen till att man borrar brunnar är för att man vill ha egen kontroll över sitt dricksvatten. Utan att behöva förlita sig på det kommunala vattenledningsnätet. 

Därför borrar man brunnar 

Möjligtvis blir du lite förvånad över påståendet att man borrar en brunn. Du kanske har hört talas om att man gräver en brunn, men inte borrar. Då tillhör du antagligen den gamla skolan och behöver läsa på lite om moderna tillvägagångssätt för att skaffa sig en brunn. Numera är det borrar som gäller och ingenting annat. 

Värm upp huset med bergvärme 

Det många framför allt är ute efter när man väljer att borra en egen brunn är bergvärmen. Tänk att få ha egen bergvärme i örebro. Vilken dröm. Okej, nu drar vi i nödbromsen igen. Vad är egentligen bergvärme för någonting? Kort sagt är bergvärme resultatet av lagrad solenergi i ditt eget grundvatten, från din egen brunn. Det vattnet kan du sedermera använda i syfte att värma upp ditt hus. Ja, och ta härligt varma duschar förstås. 

Visst låter det väl som alldeles förträffliga idéer både med brunnsborrning och med bergvärme? Och än mer förträffligt är det att du kan ha det hemma i din egen bostad i Örebro. Inget mera kommunalt vatten för dig inte. 

Fler nyheter