Dagarna då världens krokvågar stod stilla

18 juli 2021
Mikael Barani

Det är slående hur beroende vi kan vara av några få knutpunkter här i världen. Som när lastfartyget Ever Given körde fast i Suezkanalen tidigare i år. Plötsligt stannade en stor del av världens transporter i väntan på att man skulle få loss fartyget i fråga.

Tunga problem med smarta lösningar

Grejen med fördröjningar är att de alltid multipliceras och på något sätt blir större än sina beståndsdelar. Saker tar alltid längre tid att få igång igen än vad man tror. Det brukar vara en god förhållningsregel att hålla sig till här i livet.
Det var med andra ord långt fler krokvågar än vad man kunde ana som stod stilla på hamnar runtom i hela världen.

Som tur är så är vi människor problemlösare. Förr eller senare får vi fart på saker och ting igen – förhoppningsvis med bagaget fullt av lärdomar från de misstag som har begåtts.
Det är trots allt så vi utvecklas och blir klokare här i livet.

Du har säkert själv exempel på när det känns som att livet är ett lastfartyg som ligger fast i sank. Det går liksom inte att ta sig framåt, hur man än försöker… själv.
Ofta handlar det nämligen om att ha modet att bjuda in andra för att hjälpa till med ens problem. Ensamma kommer vi sällan långt här i livet.

Kan vi dock hitta ett sammanhang där vi är omgivna av människor som vi bryr oss om, och som i sin tur bryr sig om oss, då kan vi verkligen utföra stordåd här i tillvaron.
Det är därför det är så viktigt att vistas i en miljö där man känner sig understödd kreativt och emotionellt. Det är i detta sammanhang som vi har möjlighet att överstiga våra rädslor och problem. 
Det är i detta sammanhang som vi kan bli något mer, något större, än vad vi är ensamma – idag.

Fler nyheter