Gör dina lokaler anständiga igen med virussanering

15 januari 2022
jonas olsson

editorial

Virus uppstår och cirkulerar i vår värld. De kan sprida sig långt och väldigt snabbt, som vi märkt på senaste tiden. Hur du gör för att bekämpa dem är en het fråga. Om du anser att det räcker med att köpa i princip ren etanol och tömma ut det på en yta så kommer du få en bitter överraskning.

Vilket medel du använder på vilken yta och i vilken lokal spelar roll i allra högsta grad. Hur du applicerar medlet på ytan som ska desinfekteras är också viktigt. 

Det räcker som sagt inte att bara hälla ut ett medel och sedan vänta sig underverk. Såvida du inte har planer på att tömma ut ren saltsyra på en yta så kommer du behöva behandla ytan mekaniskt.

Att behandla en yta mekaniskt betyder helt enkelt att du skrubbar in medlet i golvet eller annan yta om du punktdesinfekterar. På så sätt får du en effektiv virussanering som kommer göra lokalen säker från sjukdomar, bakterier och svamp.

 

image

 

Vad ska desinfekteras och hur?

Mot nakna virus som kräksjukevirus är Virkon en bra lösning. Det innehåller fettlösning, så en rengöring innan medlet appliceras är inte nödvändigt. Vad som kan behövas efter det har använts är någon form av torkning, då ett vitt hölje kan bildas. Virkon är effektivt mot bakterier, virus och svamp.

Om du vill bekämpa virus med hölje så behöver du ett alkoholbaserat medel med tensider. Det är dock verkningslöst mot bakteriesporer och nakna virus. För mer information om vilket medel du ska använda, läs här: https://www.svenskskadedjurssanering.se/virussanering.

Som alltid när man behandlar kemikalier så ska man ta alla skyddsåtgärder. Använd handskar och, om det behövs, en ansiktsmask. Om du utsätts för spritångor under en längre tid kan irritation i luftvägar uppstå.

De flesta medel för virussanering är säkra för miljön.

Fler nyheter