koolaknut.se

läs mer här

Hjälp med stubbfräsning i Stockholm

Om man tar ner ett träd på sin tomt så finns där sedan en stubbe kvar. Tar man istället ner massor av träd, ja då finns där också massor av stubbar kvar. Om det bara var ett träd och en stubbe så kanske man inte skulle bry sig så mycket. En liten stubbe kan ju bli en trevlig sittplats i trädgården, inte så dumt alls faktiskt.

Om man däremot har avverkat många träd så kan den där mängden stubbar bli ett huvudbry. De kan vara ivägen och förstöra i planeringen av trädgården. De blir till något som man verkligen går och stör sig på.

 

Bli kvitt stubbarna

Vad kan man då göra om man har stubbar som man stör sig på? Jo, man ser till att bli av med dem så klart. Att bli kvitt dem är enkelt med hjälp av det som kallas stubbfräsning. Det finns nog inget enklare sätt än det, faktiskt.

Stubbfräsning sker med hjälp av en maskin. På den sitter ett blad som roterar horisontellt och då samtidigt fräser bort stubben. Maskinen arbetar uppifrån toppen av stubben och sedan nedåt. När den nått ca 10-50 centimeter under markytan är arbetet klart. Kvar finns då bara flis och spån från den forna stubben.

 


Näringsrikt flis för trädgården

Fliset och spånet kan med fördel användas för att fylla igen hålet där stubben stod. Som en slags markutfyllnad alltså. Annars går det bra att lägga på komposten eller använda någon annanstans i trädgården. Det blir ju organisk näring vilket är bra för resten av trädgården. Inga stubbar kvar och näring till trädgården – win-win!

Söker du hjälp med stubbfräsning i Stockholm? Då kan du med fördel kika in hos https://gentas.se/stubbfrasning-stubbfras/. Lycka till! Men fundera på om du vill ha den där lilla sittplatsen – då får du spara en stubbe.