Hur fungerar säkerhetsdörrar – vi går igenom dess struktur och syfte

20 mars 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Funderar du på att skaffa en säkerhetsdörr till ditt hem eller din affärslokal? Om så är fallet är det viktigt att du förstår de olika komponenterna i dessa dörrar och vad de gör. I det här blogginlägget ska vi utforska anatomin hos en säkerhetsdörr och hur den fungerar för att hålla din familj och dina ägodelar säkra. Vi kommer att diskutera de olika mekanismerna på plats – från stålpläterade ramar till lås – som gör säkerhetsdörrar till en viktig del av varje välskyddat utrymme. Därefter tittar vi på varför dessa konstruktioner bör tas på allvar även om du inte bor eller äger i ett område med hög brottslighet. Du kanske blir förvånad över hur effektiva de verkligen kan vara!

 

Säkerhetsdörrar består av flera olika komponenter. Den viktigaste komponenten är ramen, som vanligtvis är tillverkad av stål och utformad för att motstå stora krafter. Den är också i allmänhet tjockare än vanliga dörrkarmar, vilket gör det svårt för inbrottstjuvar att bryta sig igenom genom att sparka eller ramma med en axel. Ramen bör också vara förstärkt med metallplattor för ökad styrka och skydd.

säkerhetsdörrar

Låset är en viktigt komponent

Den andra komponenten är låset, som vanligtvis är ett nyckel- eller kombinationsbaserat system. Nyckellås är det säkraste alternativet och kan öppnas med en fysisk nyckel eller en elektronisk skanner. Kombinationslås, å andra sidan, är beroende av att man anger en specifik kod för att öppna dörren – vilket gör dem utmärkta för bekvämlighet men något mindre säkert än nyckellås.

 

En annan viktig komponent i en säkerhetsdörr är slagplattan, som hjälper till att hålla ihop ramen och dörren. Den är tillverkad av metall och skruvas fast på båda sidor av dörrkarmen, vilket gör det svårt för inbrottstjuvar att bryta sig igenom eller bryta upp. Slutligen finns det det finns också olika tilläggsfunktioner som kan läggas till en säkerhetsdörr, t.ex. övervakningskameror eller rörelsedetektorer. Vill du veta mer om säkerhetsdörrar och var du kan köpa dem, kolla in https://www.sakerbostad.se/s%C3%A4kerhetsd%C3%B6rrar

 

 

Fler nyheter