Pricken över i med vackra spröjs i dina fönster

24 februari 2021
william eriksson

I dagens minimalistiska trend byggs hus allt oftare med stora, rena glaspartier. Mycket ljus vill vi släppa in och snyggt blir det med stora, öppna glasytor. Dock finns det en annan stil, en längtan, till mer allmoge och äldre svensk stil. Många tycker nog ändå att det är något speciellt med spröjsade och sidohängda fönster.

Kanske tänker du på Madicken, Bullerbyn eller Sunnanäng … lantliga gårdar i grön omgivning. Då tänker du på sidohängda fönster med spröjs, som öppnas utåt. Och är det inte enormt charmigt – en svensk dröm att längta tillbaka till. 

Vi som växte upp med sagor av Astrid Lindgren 

I alla ljuvliga böcker och filmer som Astrid skapade under sin livstid finns gulliga små gårdar med spröjs på sina fönster. Gårdarna ligger nära, familjerna umgås med varandra och barnen springer från hus till hus. Gräset är alltid grönt och snön är alltid vit och fluffig.

Vem minns inte när Emils pappa får en hel gryta grisblod över sig, ut genom ett spröjsat, sidohängt fönster? Och är det verkligen bara sagor och nostalgi eller är det inte så att det faktiskt blir lite mer hemtrevligt och vackert med spröjsade fönster?

Olika trender inom husbygge

Trenderna varierar givetvis inom husbygge såväl som inredning och allt annat. Efter flera år av modern arkitektur och hårda linjer i närförort längtar vi svenskar längre ut på landet. Vi söker en annan livskvalitet, med äldre stil och större villor. Gärna bostadsområden där barnen springer mellan husen, precis som i Astrids sagor.

Tänk dig en trevåningsvilla vid havet utanför huvudstaden, gärna på en ö. Naturligtvis är det en villa med träpanel och naturligtvis ser vi sidohängda fönster med spröjs, i klassisk allmogestil. Det är en vacker svensk dröm i en kombination av status och romantik. Kanske förblir det en dröm, men ett fönsterbyte kan förverkligas!

Fler nyheter