Vad gör egentligen en larmcentral?

31 maj 2021
patrick pettersson

Det finns många olika sorters larmcentraler som används dygnet runt, varje dag och året om. Säkert har du sett filmer där amerikanska larmcentraler hanterar nödrop till polisen. Där larmoperatören sitter och försöker lista ut var personen befinner sig. Samtidigt som en vild massmördare jagar personen i huset.

De allra flesta larmcentraler hanterar inte inkommande samtal av samma kaliber. Samtidigt har många äldre trygghetslarm och larmar när något händer. Då är det viktigt att samtal når fram snabbt och att larmoperatören snabbt kan få ut rätt person.

Larmcentraler används även av privata bevakningsbolag. Har du larm hemma som är knutet till ett vaktbolag går samtal till Larmcentral när larmet löst ut. Det är allt vanligare att privatpersoner skaffar larm till bostaden. För det ökar tryggheten och inbrottstjuvar är mindre benägna att försöka ta sig in i larmade bostäder.  

Hur vet larmoperatören om det är allvar?

Larmoperatörer får utbildning i hur de ska hantera olika typer av samtal. Det krävs en hel del pedagogik, och även att personen kan hålla sig lugn i stressade situationer. För när någon ringer in och är skräckslagen kan det vara svårt att uppfatta situationen.

När det gäller larm i bostäder är det sällan det handlar om överfall. Ofta är det att ett larm löses ut och larmcentralen ska försöka hitta rätt lösning. Är du hemma kan du behöva ange vissa koder för att inte väktarbolaget ska komma hem till dig.

Är du inte hemma hanterar larmcentralen koordineringen och ser till att rätt insats sätts in. För trots allt är det därför du betalar för tjänsten. De allra flesta företag har också olika typer av larm. På så sätt skyddas personer som jobbar i lokalen men även värdefulla inventarier. Har du funderat på larm kan det vara en god idé att välja ett som kopplas till en central.

Fler nyheter