Varför du behöver en jaktradio på din nästa jaktresa

10 oktober 2022
Helen Johansson

editorial

En smidig kommunikation

Radionät är ett viktigt verktyg för alla jägare. De ger ett sätt att kommunicera med andra jägare i ditt sällskap, samt ett sätt att lyssna efter vilt som kan finnas i området. Men med så många olika typer och modeller av radioapparater på marknaden, hur vet du då vilken som är rätt för dig? Läs vidare för en närmare titt på jaktradioapparater och vad du bör tänka på när du köper en.

image

Fördelar med jaktradio

Räckvidd: En av de viktigaste sakerna att tänka på när du köper en jaktradio är räckvidden. De flesta handhållna radioapparater har en räckvidd på cirka 20 mil, vilket är mer än tillräckligt för de flesta jaktresor. Om du planerar att jaga i avlägsna områden eller planerar att kommunicera med andra jägare som befinner sig långt borta kan du dock överväga att investera i en radio med längre räckvidd. Det finns vissa modeller som har en räckvidd på upp till 50 miles, även om dessa kan vara dyrare.

Kanaler: En annan sak att tänka på är antalet kanaler som radion har. Ju fler kanaler, desto fler personer kan du kommunicera med samtidigt. De flesta jaktradioapparater har mellan 22 och 28 kanaler, vilket borde vara mer än tillräckligt för de flesta jakter, men om du ofta jagar med stora grupper av människor kan du överväga att investera i en radio som har ännu fler kanaler så att alla kan hålla kontakten.

Vädervarningar: Vissa radioapparater har även vädervarningsfunktioner som kan vara till nytta om du jagar i områden där det ofta förekommer oväder. Dessa varningar låter dig veta när dåligt väder är på väg mot dig så att du kan vidta lämpliga försiktighetsåtgärder.

VOX: VOX står för ”röstaktiverad överföring” Detta är en praktisk funktion att ha om du behöver ha båda händerna fria när du jagar. När VOX är aktiverat behöver du bara tala och radion sänder din röst utan att du behöver trycka på några knappar.

Att välja rätt jaktradio kan göra hela skillnaden på din nästa jaktresa. Se till att ha räckvidd, kanaler, vädervarningar och VOX i åtanke när du gör ditt köp så att du kan hitta en radio som bäst uppfyller dina behov. Tack för att du läste!

Fler nyheter