Värmepump för huset i Stockholm

28 december 2020
jonas olsson

En värmepump är en smart, grön investering, särskilt om man även låter den drivas av miljömärkt el. Många väljer också att sätta upp solpaneler på taket för att på så vis själva producera den el som värmepumpen behöver för att fungera. Det finns flera olika värmepumpar som bergvärmepump, luft/vattenvärmepump, luft/luftvärmepump, frånluftvärmepump med flera. 

Gemensamt för alla värmepumpar är att de hämtar energi i nära anslutning till fastigheten från luften, jorden, berggrunden, sjön eller grundvattnet. Alla värmepumpar utom luft/luftvärmepumpen behöver också ett vattenburet värmesystem för att kunna skicka ut värmen i huset. Har man tidigare värmt med olja eller fjärrvärme, kan man alltså använda samma vattenfyllda element och slipper installera nya. Luft/luftvärmepumpen blåser i stället ut värme i luften och kan även ställas om för att istället skicka ut kyla under heta sommardagar. För att kunna värma huset effektivt med en luft/luftvärmepump måste husets planlösning vara öppen, så att den varma luften kan sprida sig. 

 

Hitta rätt värmepump

Vilken värmepump som passar hushållet eller fastigheten bäst beror på flera olika saker, som hur stor konsumtion av värme och varmvatten man har, var i landet man är, husets planlösning och marken runt omkring. En luft/luftvärmepump och en luft/vattenvärmepump ger dåligt med värme när det är många minusgrader och passar kanske därför bättre i de södra delarna av landet. Bergvärme, sjövärme och jordvärme fungerar däremot lika bra på vintern som på sommaren men kräver lite mer omfattande installationer. 

Det kan vara svårt att själv veta vilken slags värmepump som passar bäst, men ett företag som är specialiserade på värmepumpar hjälper gärna till med förslag som även passar plånboken. Men priserna på värmepump stockholm kan variera och det är därför en god idé att vända sig till ett par olika företag för ett kostnadsförslag, och att då även titta på deras referenser.

Fler nyheter