Migrationsrätt ett potentiellt specialområde

16 april 2020
jonas olsson
Migrationsrätt ett potentiellt specialområde

Även om Sverige i många avseenden och ur somligas perspektiv framstår som ett fritt land att besöka och uppehålla sig i som en utländsk medborgare, är det en missuppfattning att så kan ske helt villkorslöst. Det finns olika rättigheter, skyldigheter och framför allt lagar en utländsk medborgare måste ta hänsyn till för att kunna uppehålla sig i Sverige på det sätt som man eventuellt önskar. Detta behandlas främst i utlänningslagen, som inom juridiken hamnar inom samlingsnamnet migrationsrätt. För att som utländsk medborgare få rättvisa förutsättningar i att exempelvis söka asyl tilldelas man ofta ett offentligt biträde, det vill säga en advokat, inom migrationstvister.

 

Lång utbildning 

Som advokat har man en lång förberedande teoretisk och praktisk period bakom sig. Man ska först ha tagit sig igenom fem års juridikstudier på universitetsnivå för att därefter spendera minst tre års praktik inom juridiken innan man kan ansöka om att tas upp inom Advokatsamfundet. Eftersom Sveriges lagbok är enormt omfattande är det väldigt ovanligt, och nästan omöjligt, att vara insatt och praktisera all slags juridik överallt i landet. Vanligare är att man specialiserar sig. Man kan till exempel syssla med migrationsrätt i Göteborg, brottmål i Malmö eller avtalsrätt i Sundsvall. 

 

 

Det betalar sig i slutändan 

Det är som sagt en lång väg att vandra innan man når advokatyrkets finrum. Men de som lyckas, tjänar ganska bra med pengar sedan. Inom den privata sektorn uppgår snittlönen på omkring 50 000 kronor i månaden före skatt. Det finns även de som är riktigt framgångsrika som advokater och tjänar miljonbelopp på sitt arbete. En klar fördel med att arbeta som advokat är naturligtvis också att du får stenkoll på dina egna rättigheter. Du vet vad du kan kräva och även vad du har rätt till enligt lag. Ingen kommer med andra ord att kunna utnyttja dig, eftersom du har stenkoll.

Fler nyheter